Hur ofta ska man sota
Hur ofta man ska sota varierar beroende på bränsletyp och uppvärmningsanordningens art, samt hur ofta eldning förekommer.
Lagen kräver regelbunden sotning, och det är den gemensamma räddningsnämnden i Uppsala, Tierp och Östhammars kommun som fastställer sotningsintervallerna.
Sotningsfrekvensen är upp till brandskyddskontrollanten att bedöma och kan justeras baserat på din eldningsvanor.
Innehåll
Om du använder fast bränsle
Exempel på fast bränsle inkluderar ved, pellets, spannmål, flis och halm.
- Värmepanna som fungerar som huvudsaklig värmekälla: två gånger per år.
- Eldstad som primärt värmer hela huset eller rummet där den är placerad: en gång per år.
- Eldstad som inte är huvudsaklig värmekälla: vart tredje år.
- Eldstad i ett fritidshus som används säsongsmässigt: vart tredje år.
Om du eldar med flytande bränsle
Frekvensen för rengöring/sotning beror även här på värmepannans eller eldstadens typ.
- Värmepanna som eldas med lätt eldningsolja och har en märkeffekt över 60 kW: två gånger per år.
- Värmepanna eldad med lätt eldningsolja och med märkeffekt upp till 60 kW: en gång per år.
- Om värmepannan, rökkanalen och relaterad eldningsutrustning har en konstruktion som ger långvarig effektiv förbränning från brandskyddssynpunkt: vartannat år.
Imkanaler i restauranger och storkök
För mottagningskök avsedda för uppvärmning eller varmhållning av mat krävs ingen rengöring. Dock måste köket genomgå brandskyddskontroll i enlighet med gällande regler.
Frekvensen för rengöring/sotning av olika spisar, grillar och ugnar
- Kolgrill eller vedeldad pizzaugn: tre gånger per år.
- El- eller gasspis, stekbord och fritös: två gånger per år.
- Ugn för matlagning: en gång per år.
Behöver du hjälp med sotning eller sotarintyg i Uppsala? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss!