Läckagemätning

Luftläckage i ventilationssystem kan leda till ökade driftkostnader eftersom fläktarna behöver jobba hårdare för att uppnå samma funktion som hos ett lufttätt ventilationssystem. Förutom de ökade kostnaderna kan luftläckage även leda till ett obehagligt brusande eller väsande ljus.

Upplands Ventilationstjänst genomför läckagemätningar i Uppsala med omnejd. Vi hjälper er mäta luftflödet i era ventilationskanaler och imkanaler. Om problem upptäcks under läckagemätningen kan vi hjälpa er med att åtgärda problem och läckage.

Hur går en läckagemätning till?

Läckagemätningar görs genom att skapa ett övertryck, utifrån den angiva täthetsklassen mäts sedan det faktiska läckaget ur rökkanalen eller ventilationskanalen. Om läckaget överstiger 2/3 av det tillåtna läckaget kan ytterligare kontroller krävas. Om det gäller en rökkanal kan en särskild kontroll innefatta att rök tillsätts, alternativt provtrycks kanalen.

Provtryckning

Provtryckning görs genom att skapa ett övertryck på 3 Pascal/ meter kanal för att kontrollera att rökkanalen håller normal täthet. Det är en vanlig metod som används av sotare, och kan alltså agera kompletterade kontroll vid en läckagemätning.

Varför görs läckagemätningar?

Läckagemätningar genomförs för att säkerställa ventilationskanaler och eldstäder fungerar som de ska utan påverkan av varandra. Om ventilationen påverkar eldstadens funktion kan det krävas injustering av ventilationen eller ventilationsrengöring.

Behöver ni hjälp med läckagemätning av ventilation eller rökkanaler? Kontakta oss på Upplands Ventilationstjänst så hjälper vi er!

    Genom att fylla i och skicka in detta formulär godkänner du att Upplands Ventilationstjänst lagrar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy. Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.