Olika typer av ventilations­system

Om du någonsin sett en tabell över olika ventilationssystems OVK-intervaller, kanske du även sett att det finns ett flertal olika beteckningar på ventilationssystem från S-ventilation till FTX-ventilation.  

Vad är då skillnaderna på dessa olika ventilationssystem? Och vad står S-, F, FX och FTX-ventilation för. På denna sida försöker vi på klarspråk förklara vad som definierar de olika ventilationssystemen och vad som skiljer dem åt.  

Självdragsventilation

Självdragsventilation är det ventilationssystem som går under beteckningen S-ventilation. Självdrag fungerar lite som det låter, det vill säga att luftväxlingen i huset sker på egen hand utan hjälp från fläktar. Principen bygger på temperaturskillnaderna mellan luften inne och ute. Varm luft är lättare än kall luft vilket gör att den stiger när det kommer in kall luft genom fönster, ventiler, otätheter i byggnaden och skorstenskanaler.

Förstärkt självdragsventilation

I vissa hus finns det något som kallas förstärkt självdragsventilation, där har frånluftskanalerna (de ventilationskanaler som för ut luften från huset) försetts med en kompletterande elektrisk eller vinddriven fläkt. Vanligtvis är dessa fläktar placerade i badrum och/eller kök där behovet av förstärkt ventilation är större.

Hus med självdragsventilation

Självdragsventilation finns i huvudsak i småhus och flerbostadshus byggda före 1976. Idag är det väldigt ovanligt att bygga nya hus med självdragsventilation eftersom det inte möter kraven på energisnålt byggande.

Frånluftsventilation

Frånluftsventilation har beteckningen F-ventilation. För denna typ av ventilationssystem är luftflödet in i huset detsamma som för självdragsventilation, skillnaden är att huset har ett mekaniskt frånluftsystem. Alltså kommer luften i huset på egen hand, men får hjälp ut. Frånluftsventilation är idag ett populärt ventilationssystem då det är billigt och enkelt att installera.

Frånluftsventilation med värmeåtervinning

Ett mekaniskt frånluftssystem där värmen återvinns kallas FX-ventilation. Ventilationssystemet fungerar alltså som F-ventilation men kan spara upp till 50 % på energiförbrukningen vid uppvärmning av huset.

Hus med frånluftsventilation

Frånluftsventilation var vanligt för 30 – 40 år sedan och är fortfarande populärt på grund av sitt billiga pris. Det har däremot framkommit att denna typ av ventilation kan förvärra problem med radon eftersom det är svårt att styra vart tilluften kommer ifrån.

FT-ventilation och FTX-ventilation

För detta ventilationssystem är förkortningen vanligare än det fulla namnet; Mekaniskt till- och frånluftssystem. FT-ventilation har två mekaniska fläktar, en som trycker in tilluft (T) in i huset och en som suger ut frånluften (F). Det är alltså ett ventilationssystem som erbjuder större kontroll av luftväxlingen och tilluften i huset.

Mekaniskt till- & frånluft med värmeåtervinning

Likt hur det för frånluftventilation adderades ett X till beteckningen när systemet återvinner värmen har FTX-ventilation samma princip. Systemet har förutom fläktarna för tilluft och frånluft ett system för värmeåtervinning och värmeväxlare.

Denna typ av ventilationssystem har fördelen att det har stor luftomsättningskapacitet, det får enkelt att filtrera luften och systemet är lämpligt för både stora byggnader som mindre hus. För att säkerställa god funktion och följaktligen ett bra inomhusklimat kräver detta system både obligatoriska ventilationskontroller med jämna mellanrum och ventilationsservice.

    Genom att fylla i och skicka in detta formulär godkänner du att Upplands Ventilationstjänst lagrar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy. Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.